Doelgroep: door wie, voor wie

De bedoeling is dat deze tool ingezet wordt door professionals in de psychosociale zorg, die de expertise en ervaring hebben om:

  • in te schatten of de tool aansluit bij een individu, gezin of groep.
  • in te schatten hoe er tijdens het gebruik van de tool het beste (verdiepend) aangesloten kan worden.

Het is belangrijk dat de tool onder professionele begeleiding ingezet wordt wegens de emoties, die opgeroepen kunnen worden.

De tool is voor één of meer spelers en richt zich op kinderen vanaf 6 jaar en/of hun gezin. Sommige onderdelen zijn los inzetbaar bij een jongere leeftijd. De tool richt zich op situaties, waarin sprake is van ernstige en/of ongeneeslijke ziekte (in de palliatieve fase). Voor deze onderwerpen, zoals ziekte of lichamelijke beperking, aanstaand overlijden en ziekenhuis zijn er naast de basiskaarten (jij - thuis- omgeving - foto kaarten)  speciale (symbool) kaarten toe te voegen. 

Oranje: jij  
- gevoelens - dagelijkse bezigheden - meningen - afreageer-opdrachtjes
Symboolkaarten
ziekte
doodgaan
 
Paars: thuis
- verbinding - gezin - herinneringen
Symboolkaarten
afscheid nemen
 
Groen: omgeving
- school - vrienden/vriendinnen - omgeving
Symboolkaarten
ziekenhuis – revalidatie
 
Blauw : foto’s ter associatie
 

Daarnaast is de tool is ook zeer geschikt om in andere situaties in te zetten. Bijvoorbeeld in situaties waarin het gewenst is om emoties bespreekbaar te maken en de communicatie binnen het gezin of een groep te stimuleren. Hiervoor kunnen dan alleen de basiskaarten gebruikt worden.

Spel1 met gezin2.jpg

foto: Collin Notten